Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika,sűrgős!

Főoldal » Középiskola » Fizika
9236
Állócsigán átvetett kötél egyik végén 4 kg, másik végén 5 kg tömegű test van. Számítsd ki a rendszer gyorsulását és a kötélben fellépő feszítőerő értékét, ha a csiga és kötél tömege elhanyagolható.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A kép és Newton második törvénye alapján 2 egyenletet írhatsz fel. Egyértelmű, hogy az 5 kg-os felé fog elmozdulni a rendszer, ezért célszerű arra felvenni az erők pozitív irányát.
`F_k-m_1g=m_1a`
`m_2g-F_k=m_2a`
Add össze a két egyenletet, `F_k` kiseik.
`m_2g-m_1g=m_2a+m_1a`
`a=(m_2g-m_1g)/(m_2+m_1)=(5*10-4*10)/(5+4)=10/9 m/s^2`
Vedd az első egyenletet, és rendezd `F_k`-ra:
`F_k=m_1g+m_1a=4*10+4*10/9=44 4/9 N`
Ellenőizhetsz azzal, hogy a második egyenletbe helyettesítesz.
0