Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika hazi. SOS!!!!!!!!!

Főoldal » Középiskola » Fizika
1074
Valaki tudna segiteni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Szia!

Az első esetben a 20C-os vizet fel kell melegítened 100C-ra (hisz ez a víz forráspontja), majd még el is kell forralnod (forralás közben a hőmérséklet nem változik, csak a folyadékból gőz lesz, esetünkben 100C-os vízből 100C-os gőz)
Ez a hőkülönbség 100-20=80C (Ez lesz dT, d helyébe képzelj egy háromszöget, azaz "deltát", csak ilyet én nem tudok).
Nézzük először a második esetet, ott csak felmelegíteni kell a vizet!
A víz tömegét nem adták meg, legyen m.
A víz fajhője (c) 4,2 kJ/kg×°C, azaz egy kiló víz 1 °C-kal való felmelegítésére 4,2kJ energia szükséges. Mivel nekünk m tömegünk van és ezt nem egy, hanem 80 fokkal kell felmelegíteni, a szükséges energia:
Q2=m×4,2×80=336m (Q a szökséges hőmennyiség, azaz energia, képlettel élve: Q=c×m×dT)

Tehát ennyi energia kell ahhoz, hogy a vízből meleg víz legyen.

Az első esetben a módszer hasonló, először fel kell melegíteni a vizet, az ehhez szükséges energiát már kiszámoltuk, viszont utána még el is kell forralni, azaz m tömegű gözzé kell alakítani.
Ehhez lesz szükségünk a forráshőre (L). A vízé 2256 kJ/kg, tehát egy kg forrásponton lévő (100°C) víz teljes mennyiségének gőzzé alakításához 2256kJ kell.
m tömegűhöz pedig Q3=m×2256=2256m (képlettel: Q=L×m)

Azaz az első esetben a szükséges összenergia az az az energia, mely egyszer a víz felmelegítéséhez szükséges, majd az elforralásához:
Q1=Q2+Q3=336m+2256m=2592m

Mivel a melegítő teljesítménye azonos, ezért csak a szükséges energiák számítanak, ahányszor több energiára van szükség, annyiszor több időre is.
Tehát Az arány: Q1/Q"=2592m/366m=7,71 (m kiesik).
0