Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Biológia 10. Esti

46
Valaki tudna segíteni nekem ebben? Sajnos hiányoztam ezekről az órákról... :(

1.Ismertesse a csíraállapotokat!
2.Miért tekintjük az Ízeltlábúakat a legfejlettebb ősszájúaknak?
Jellemezze az Ízeltlábúak törzsét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Biológia

Válaszok

1
Ízeltlábúak törzse

Az ízeltlábúak az ősszájúak fejlődési vonalán az evolúció egyik csúcsának tekinthetők. Ezt bizonyítja az, hogy a mai élővilág fajokban és egyedszámban is a leggazdagabb törzse. Kialakulásuk az ősi féreglábúakból indult ki és térhódításuk a külső váz kialakításával, a végtagokkal történő mozgás megvalósításával és a testszelvények számának optimálisra történő redukálásával magyarázható. A szilárd váz kialakulása a testtömeg növekedését eredményezi. Ez a test átmérőjének gyarapodását is jelenti. Szükségszerű volt, hogy a féreglábakból kiegyénült izmokkal rendelkező ízelt lábak alakuljanak ki. Az optimális szelvényszám az ízelt lábak számának csökkenésével járt. A kültakarójukat alkotó kitines váz biztosítja az állat jellegzetes alakját és megvédi a belső szerveket. Alapanyaga a kitin, mely nitrogéntartalmú szénhidrogén.
Hirdetés1. Ikerszelvényesek osztálya

Testük megnyúlt, féregszerű. Fejük hat, toruk négy-öt, míg potrohuk változó számú szelvényből áll. A potrohszelvények az evolúció során kettesével összeolvadtak, így azokon két pár lábat találunk. Az első ízeltlábúak, amelyek megjelentek a szárazföldön. Fénykerülő és nedvességkedvelő állatok. Lebomló szerves anyagokkal táplálkoznak, vagy ragadozók.

Fajok: pl. karimás ezerlábú, homoki vaspondró.2. Százlábúak osztálya

Ugyancsak megnyúlt, azonban hát-hasi irányban lapított állatok. Testük két testtájból, fejből és törzsből áll. Sajátosan alakult szájszerveik vannak, 1 pár rágó és 2 pár állkapocs. Az első állkapcsi láb tövénél méregmirigy van. Éjszakai állatok és gyors mozgású ragadozók.

Fajok: pl. barna százlábú.3. Rákok osztálya

Típusállat a folyami rák. Csöndesen folyó, sekély vizek lakója. Éjszakai állat. Ragadozó, férgekkel, csigákkal, halakkal, kétéltűekkel táplálkozik. szelvényezett testű, szelvényeinek száma 21. Ezek két testtájat alkotnak. Az egyik a fejtor, mely 14 szelvényből forrt össze, a másik a potroh, melyen jól elkülöníthetők a szelvények. A fejtoron két csáppárt találunk. Az összetett szem kocsányon ülő.

Hasi oldalán található: rágópár, első és második állkapocspár, 3 pár állkapcsi láb, 5 pár járóláb (első ollókká módosult). Járólábai segítségével előrefelé mászik. A potrohnak hat gyűrű és egy pajzs alakú szelvénye van. Az első 5 potrohszelvényen potrohlábak vannak. A 6. gyűrűhöz kettős faroklemez tartozik, ez fogja közre a hetedik, pajzs alakú szelvényt, melyen a végbélnyílás található. A faroklemeze segítségével hátrafelé úszik. A külső váz szilárd kitinpáncél, amelybe mészsók rakódtak le. A kitinpáncélt egyrétegű hámszövet termeli.
Hirdetés

Táplálkozási szervrendszere: szájnyílás, nyelőcső vezet a gyomorba. Rágó- és osztályozógyomra van. Folyékony anyagok a középbélbe, a szilárd anyagok az utóbélbe jutnak. A középbélhez középbélmirigy csatlakozik. Emésztőnedvet termel, felszív, raktároz és méregtelenít.

Lemezes kopoltyújával lélegzik. Keringési rendszere nyílt (testfolyadék a hemolimfa). Az együregű szív a fejtor háti részén helyezkedik el. Kiválasztószerve a módosult vesécske. Érzékelése fejlett. Összetett, mozaikszeme van. Idegrendszere központosult (hasdúclánc, garat alatti és feletti dúc). Váltivarú állat. Átalakulás nélkül fejlődik.Rendszere:

Alsórendű rákok alosztálya:

a) levéllábú rákok rendje: pl. nyári pajzsosrák
b) ágascsápú rákok rendje: pl. kis vízibolha
c) kagylósrákok rendje: pl. magyar kagylós rák
d) evezőlábú rákok rendje: pl. zöld kandicsrákFelsőrendű rákok alosztálya:

a) felemáslábú rákok rendje: pl. közönséges bolharák
b) ászkarákok rendje: pl. érdes pinceászka
c) tízlábú rákok rendje: pl. nagy tarisznyarák4. Rovarok osztálya

Típusállat a májusi cserebogár. Testük három részre tagolódik: fej, tor, potroh. Három pár járólába van. Az állat testét borító egyrétegű hám kitinkutikulát termel. Ez a külső váz. Ízelt lábaikkal mozognak. A lábak öt főízből állnak (csípő, tompor, comb, lábszár, lábfej). Az ízeket ellentétes működésű, hajlító és feszítő, kiegyénült izmok mozgatják. A szárnyakat a középtor és az utótor hasi és háti kutikulájának kitüremkedett és szorosan összetapadt lemezei építik fel. A bogaraknak rágó szájszerve van. A tápcsatorna jól tagolt (szájüreg, garat, nyelőcső, begy, rágógyomor, középbél, utóbél).

Keringési rendszere nyílt. Központi szerve a szívnek is nevezett háti véredény. Kiválasztószervei a Malphigi-edények. Váltivarú állat (belső megtermékenyítés). Teljes átalakulással fejlődik. Központosult idegrenszere hasdúclánc típusú, erőteljes központosulással.

Rendszere:

Félrovarokrendje: pl. hajnalrovar
Ugróvillások rendje: pl. gleccserbolha, vízi ugróvillás
Pikkelykék rendje
Kérészek rendje: (átváltozás) pl. tiszavirág, hegyi kérész
Szitakötők rendje: egyenlőszárnyú: pl. kéksávos légivadász; egyenlőtlen szárnyú: pl. nádi acsa
Csótányok rendje: pl. konyhai csótány, amerikai csótány
Fogólábúak rendje: (kifejlés) pl. imádkozó sáska
Álkérészek rendje: (átváltozás) pl. hatalmas álkérész
Botsáskák rendje: (szűznemzés, kifejlés) pl. mogorva botsáska
Egyenesszárnyúak rendje:
szöcskealkatúak: pl. zöld lombszöcske
tücsökalkatúak: pl. lótücsök
sáskaalkatúak: pl. sisakos sáska
Fülbemászók rendje: (kifejlés) pl. közönséges fülbemászó
Vírszívó tetvek rendje: (kifejlés) pl. lapostetű
Rágótetvek rendje: pl. tyúktetű
Poloskák rendje: (kifejlés) pl. búvárpoloska, lovagbodobács
Kabócák rendje: (kifejlés) pl. vérpettyes kabóca
Recészárnyúak rendje: (teljes átalakulás) pl. aranyszemű fátyolka
Bogarak rendje: (teljes átalakulás)
futóbogarak: pl. aranyos bábrabló
vízibogarak: pl. szegélyes csíkbogár
dögbogarak: pl. temetőbogár
lágybogarak: pl. közönséges lágybogár
cincérek: pl. nagy hőscincér
levélbogarak: pl. burgonyabogár
lemezescsápú bogarak: pl. nagy szarvasbogár
gabonaszipolyok: pl. orrszarvúbogár
Tegezesek rendje: pl. közepes tegzes

Lepkék rendje:

molylepkék: pl. ruhamoly
éjjeli lepkék: pl. fehér medvelepke
nappali lepkék: pl. cigánylepke
pillangók: pl. nagy Apolló lepke
Kétszárnyúak rendje:
a) hosszúszárnyú: pl. foltos maláriaszúnyog
b) rövidszárnyú: pl. szuronyos istállólégy
Bolhák rendje: pl. kutyabolha
Hártyásszárnyúak rendje: pl. kék fadarázs, háziméh5. Pókszabásúak osztálya

Típusállat a koronás keresztespók. Két testtája van fejtor és potroh. Fejtoron van csáprágó (karomíz, méregmirigy), Négy pár ízelt láb, végén szövőkarmok. Nyolc pontszeme a fejtor tetején helyezkedik el. A potroh végén a végbélnyílás alatt szövőszemölcsök húzódnak. Szűk szájnyílása csak folyékony táplálék felvételére képes. Szívógyomra segítségével szívja ki az elfolyósodott táplálékot és a vakbelében raktározza. Keringési rendszere nyílt. Szíve tömlő alakú. Légzőszerve a tracheatüdő. Kiválasztószervei a Malphigi-edények. Idegrendszere dúcidegrendszer, a dúcok többé-kevésbé összeolvadtak. Az életfolyamatokat hormonok irányítják. Váltivarú. Egyedfejlődése kifejlés.
Hirdetés

Rendszere:

Skorpiók rendje: (méregtövis) pl. kárpáti skorpió
Álskorpiók rendje: pl. közönséges álskorpió
Pókok rendje: pl. szongáriai cselőpók
Kaszáspókok rendje: pl. fali kaszáspók
Atkák rendje: pl. bíboratka
1