Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika hazi SOS!!!!!!!!!

Főoldal » Középiskola » Fizika
1022
Mennyi energia szukseges 5 kg, 78° C-os etilalkohol 100 °C-os gozze alakitasahoz?? Ne csak a megoldast kerem hanem levezetessel adatokat is hogy pl.m=5 kg stb..
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Szia!

Az etilalkohol forráspontja 78,°C, azaz az alkoholt tovább melegítenünk, hogy elérje a forráspontját. Így először csak a forráshőre lesz szükésgünk (Lf, vagy egyszerűen L), ez az alkohol esetén, táblázatból kikeresve 906 kJ/kg. azaz egy kg alkohol elforralásához 906 kJ kell, de nekünk 5 kg-unk van, azaz Q1=Lf×m=906*5=4530 kJ. De ekkor még csak 78°C-os gőzünk van, ezt kellene 100°C-ra melegíteni, azaz a hőmérséklet különbség (dT) 100-78=22°C. Szükség van még az alkoholgőz fajhőjére, na ezt már én sem találom sehol, szóval legyen c. A gőz felmelegítésére szükésges energia tehát Q2=c×m×dT=c×5×22=110c (ha valahogy szerteszel c-re, csak helyettesíts be).
Így a szükséges összenergia Q1+Q2 lesz, azaz 4530kJ+110c
0