Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Valaki tud segíteni?

40
A matekban tavaly sem értettem a függvényeket és mivel most nincsen suli, a tanár sem tudja elmagyarázni.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Nagyon egyszerűen valahogy úgy kell érteni, hogy van egy számod, amihez hozzárendelsz egy másik számot.
Vagyis a nyíl baloldalán áll egy szám - alapvetően az értelmezési tartományból -, de jelen esetben ez lehet egy tetszőleges szám, és a jobboldal megmutatja, hogy azzal a tetszőleges számmal milyen műveletet kell elvégezni, hogy az ahhoz a számhoz rendelt értéket kapjuk.
Tehát az első esetben: `x→2x-5`. Ha pl. `x=2`, akkor `2x-5=-1`. Ez azt jelenti, hogy koordináta rendszerben az `x` tengelyen lévő `2`-höz az `y` tengelyen lévő `-1` tartozik.
A koordináta rendszert pont azért használjuk, mert könnyű ábrázolni, hogy az `x` értkekhez milyen `y` értékeket rendelünk. Vagyis a jobboldalon lévő egyenlet az `y` értéke: `y=2x-5`.
A függvényekről általánosságban ennyit, ha valami nem tiszta vagy rosszul fogalmaztam meg, akkor kérdezz.
Az egyenes arányosság meg két változó között speciális kapcsolat. Azt jelenti, hogy hányadosuk állandó. Vagyis `x/y=álla``ndó` (akkor is jó, ha `y/x`-re rendezel). Fordított aránysság esetén pedig a szorzatuk állandó: `xy=állan``dó`.
Itt egy példa: `x→7/4x`, használjuk az `y`-os felírást: `y=7/4x`. És márcsak le kell osztani egy `x`-szel: `y/x=7/4`.

Itt is le van írva pár példa feladattal együtt:
https://tudasbazis.sulinet.hu/hu/matematika/matematika/matematika-9-osztaly/egyenes-es-forditott-aranyossag-szazalekszamitas/egyenes-es-forditott-aranyossag
0