Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tud segíteni?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
439
A matekban tavaly sem értettem a függvényeket és mivel most nincsen suli, a tanár sem tudja elmagyarázni.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Nagyon egyszerűen valahogy úgy kell érteni, hogy van egy számod, amihez hozzárendelsz egy másik számot.
Vagyis a nyíl baloldalán áll egy szám - alapvetően az értelmezési tartományból -, de jelen esetben ez lehet egy tetszőleges szám, és a jobboldal megmutatja, hogy azzal a tetszőleges számmal milyen műveletet kell elvégezni, hogy az ahhoz a számhoz rendelt értéket kapjuk.
Tehát az első esetben: `x→2x-5`. Ha pl. `x=2`, akkor `2x-5=-1`. Ez azt jelenti, hogy koordináta rendszerben az `x` tengelyen lévő `2`-höz az `y` tengelyen lévő `-1` tartozik.
A koordináta rendszert pont azért használjuk, mert könnyű ábrázolni, hogy az `x` értkekhez milyen `y` értékeket rendelünk. Vagyis a jobboldalon lévő egyenlet az `y` értéke: `y=2x-5`.
A függvényekről általánosságban ennyit, ha valami nem tiszta vagy rosszul fogalmaztam meg, akkor kérdezz.
Az egyenes arányosság meg két változó között speciális kapcsolat. Azt jelenti, hogy hányadosuk állandó. Vagyis `x/y=álla``ndó` (akkor is jó, ha `y/x`-re rendezel). Fordított aránysság esetén pedig a szorzatuk állandó: `xy=állan``dó`.
Itt egy példa: `x→7/4x`, használjuk az `y`-os felírást: `y=7/4x`. És márcsak le kell osztani egy `x`-szel: `y/x=7/4`.

Itt is le van írva pár példa feladattal együtt:
https://tudasbazis.sulinet.hu/hu/matematika/matematika/matematika-9-osztaly/egyenes-es-forditott-aranyossag-szazalekszamitas/egyenes-es-forditott-aranyossag
0