Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segitsetek kérlek szépen

Főoldal » Általános iskola » Matematika
360
Határozd meg a tizedes vessző utánna 10.,50 és75 számjegyet a következő osztások esetén
a)56÷33=
b)5÷14=
c)23÷13=
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Segitsegeteket koszonom
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Ha az 56-ot írásban elosztod 33-mal, egy idő után észreveheted, hogy a maradékok ismétlődnek, és a tört végtelen szakaszos tizedes tört. 56:33=1,6969... Mivel 2 tagonként ismétlődnek, így minden olyan szám, mely 2-vel osztva 1 maradékot ad, 6-os lesz, minden olyan, mely 2-vel osztva egész számot ad 9-es.
A 10 2-vel osztva egész, vagyis 9-es számjegy kerül a 10. helyre.
Az 50 2-vel osztva egész, vagyis 9-es számjegy kerül az 50. helyre.
A 75 2-vel osztva 1 maradékot ad, vagyis 6-os számjegy kerül a 75. helyre.

Ha az 5-öt írásban elosztod 14-gyel, egy idő után észreveheted, hogy a maradékok ismétlődnek, és a tört végtelen szakaszos tizedes tört. 5:14=0,3571428571428..... Mivel 6 tagonként ismétlődnek, viszont a tizedesvesszőt követő első tag nem ismétlődik, így minden számból kivonsz egyet, majd elosztod 6-tal, és amennyi maradékot kapsz, annyiadik helyen áll az ismétlődésben a szám.
10: (10-1):6=1. Maradék:3. Mivel az ismétlődik az 571428, és ezek közül a harmadik az 1, így a 10. számjegy az 1.
Ugyanígy 50., 75. számjegy.

Ha az 23-öt írásban elosztod 13-gyel, egy idő után észreveheted, hogy a maradékok ismétlődnek, és a tört végtelen szakaszos tizedes tört. 23:13=1,769230769230..... Mivel 6 tagonként ismétlődnek, elosztod 6-tal, és amennyi maradékot kapsz, annyiadik helyen áll az ismétlődésben a szám.
10.: 10:6=1. Maradék:4. Mivel az ismétlődik az 769230, és ezek közül a negyedik az 2, így a 10. számjegy az 2.
Ugyanígy 50., 75. számjegy.
Írj ha valami nem tiszta, vagy valamit elrontottam :)
0