Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kilépési munka

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
873
Egy lítiumkatód kilépési munkája 3,65*10-19 J. Mekkora frekvenciájú fénnyel kell megvilágítani, hogy áram folyjék? ( h= 6,62*10-34 J/sec)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
`W_"ki"=h·f`
Ezt a képletet jegyezd meg és fejezd ke belőle a frekvenciát.

----------------------------------------

Most jó ez a fenti is, de egyébként a pontosabb képlet ez:
`W_"ki"+E_m=h·f`
ahol `E_m` a kilépő elektronok mozgási energiája. Vagyis ha a legfelső képlettel kizámolt frekvenciájú fény világítja meg a katódot, akkor bár kilépnek az elektronok, de nincs kezdetben mozgási energiájuk. Aram azért folyik ilyenkor is. Ha nagyobb a frekvencia, akkor már kirepülnek az elektronok.
Ha olyan a feladat, hogy mekkora sebességgel lépnek ki az elektronok, akkor ezzel a pontosabb képlettel kell számolni (plusz az `E_m=1/2·m·v^2` is kell persze)
0