Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

311
Sajnos az osztályunk nem valami jó fizikából, így a megoldásokat, magyarázatokat az osztály nevében köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
A fény is rezgés, vagyis hullámmozgás. Úgy lehet elképzelni, hogy miközben a fény nagy sebességgel (fénysebességgel) halad előre, fel-le is mozog. (Valójában nem pont így történik, de nem baj). Ettől valami ilyesmi lenne a térben az alakja:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2c/Wave-hu.png

Egy rezgés (egy periódus) az a képen, ami mondjuk elindul a képen a bal szélen, felmegy aztán lemegy a negatív oldalon, majd újra fel középre (ugyanarra a magasságra, ahonnan elindult). Ez tehát egy `bb"periódus"`. Azért nevezzük annak,. mert ezek után ez ismétlődik újra és újra (periódikusan).

Persze nem kell feltétlenül a nulláról indulnia a periódusnak. Lehet úgy is tekinteni, hogy ott indul a periódus, amikor a legmagasabban van a hullám, aztán ott ér véget, amikor megint feljut ugyanolyan magasra. (Ezt jelzi az ábrán az a szakasz, amit a λ lambdával jelölt nyíl fog át.) Ez is egy periódus, ugyanez ismétlődik újra és újra.

Az `bb"1 Hz frekvencia"` azt jelenti, hogy másodpercenként pontosan egy periódus lesz. Ha 3,75·10¹⁴ Hz a frekvencia, akkor minden másodpercben ilyen baromi sok rezgés történik, ennyi periódus zajlik le (375 milliószor millió, vagy máshogy mondva 375 billió, de olyat nem nagyon szoktunk mondani).

A szemünk illetve agyunk olyan fura szerzemény, hogy a különböző frekvenciájú fényeket más-más színűnek látja. A vörös nagyjából 4·10¹⁴ Hz, a narancssárga nagyjából 5·10¹⁴ Hz, a zöl 6·10¹⁴, a kék meg 7·10¹⁴. A legkisebb frekvencia, amit látunk, az pont ez a 3,75·10¹⁴ Hz-es vörös fény, a legnagyobb meg 7,5·10¹⁴ Hz-es ibolya. Vannak persze más frekvenciák is, de azt mi nem látjuk. Kígyók érzékelik az infravöröst is, rovarok pedig az ultraibolyát.

A `Hz` mértékegység egyébként máshogy írva `1/s`, hisz azt jelenti, hogy másodpercenként mennyi rezgés történik.

`bb"A kérdések:"` (közben még tovább magyarázom az egyes fogalmakat)

`bb"a)"` mennyi a priódus?
Ezt így nem szoktuk mondani, gondolom az a kérdés, hogy mennyi a `bb"periódusidő"`. Vagyis mennyi idő telik el egy periódus alatt.
Egy másodperc alatt 3,75·10¹⁴ periódus van, vagyis egy periódus hossza az éppen annyi másodperc, ami ennek a számnak a reciproka. Ez így írjuk fel képletben:

`T=1/f`

ahol `T`-vel jelöljük a periódusidőt.
`T=1/("3,75"·10^14\ Hz)=1/("0,375"·10^15\ 1/s)="2,666"·10^(-15)\ s`

`bb"b)"` mennyi a hullámhossz? (levegőben)
A `bb"hullámhossz"` az a távolság, amennyit egy periódus alatt odébbmegy a hullám. Ezt jelöle a `λ` a képen.
Tudjuk, hogy a fény sebessége c=300 000 km/s légüres térben, és gyakorlatilag ugyanennyi levegőben is.
`c=3·10^5\ (km)/s=3·10^8\ m/s`
Vagyis ilyen gyorsan megy előre a fény.
Már az előbb kiszámoltuk, hogy mennyi ideig tart egy periódus (`T`), ezért ha a sebesség `c`, akkor a megtett távolság ennyi:

`λ=c·T`

(Ez az `s=v·t` képlet valójában, csak a távolságot λ-val, a sebességet c-vel, az időt nagy T-vel jelöltük.)

Kifejezhetjük a hullámhosszat a frekvenciával is, hisz `T=1/f`:

`λ=c/f`

Szóval a vörös fény hullámhossza:
`λ=(3·10^8 m/s)/("3,75"·10^14\ Hz)=(3·10^8 m/s)/("0,375"·10^15\ 1/s)=3/"0,375"·10^(8-15)\ m=8·10^(-7)\ m`

Kicsit máshogy szokás írni: `8·10^(-7)\ m=800·10^(-9)\ m=800\ nm`
ahol `nm` a nanométer jele.

`bb"c)"` vízben mi van?
Különböző közegekben más és más a fény sebessége. Légüres térben a leggyorsabb, vízben lassabb. Szóval lassabban megy előre a hullám, de attól még ugyanolyan gyorsan rezeg fel és le! Szóval a `bb"frekvenciája változatlan"`, amit mi úgy érzékelünk, hogy a színe nem változik attól, hogy vízben vagy levegőben megy.

A sebessége viszont kevesebb. Az `n_"víz"=4/3` `bb"törésmutató"` pont azt jelenti, hogy hogyan változik a sebessége vízben:

`c_"víz"=c_"vákum"/n_"víz"`

Maga a név, mármint hogy "törés" van a névben, nem túl szerencsés ehhez a definícióhoz, de hát így hívják. Egyébként azért törésmutató, mert azzal, hogy kisebb a sebessége a vízben, a vízbe lépve "megtörik" a fénysugár. Egyébként csak akkor törik meg, ha ferdén lépett be a vízbe, de ebbe most nem megyek bele, mert nem szükséges tudni a feladathoz.

Szóval a vízbeli sebessége a fenti képlettel megy, ezt már nem számolom ki...
1

Ja, most látom, hogy a második kép nem egy új feladat, hanem az előző folytatása.

`bb"d)"`
Szóval az előbb már írtam, hogy a frekvencia (a szín) nem változik attól, hogy milyen közegben megy a fény, de a sebesség igen. Ettől viszont a hullámhossz is más lesz, mert ugyanannyi idő alatt (a periódusidő alatt) kevesebb utat tesz meg a fény.
Tehát a vízben való hullámhosszat ugyanúgy kell számolni, mint az előbb a b) kérdésnél, csak most más lesz a sebesség a számoláskor:

`λ_"víz"=c_"víz"·T=c_"víz"/f`

Ezt a számolást is rád hagyom...

Azt tudod, hogy hogyan kell µm-be, nm-be illetve angströmbe váltani?
1