Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
6093
Hogy kell ezt a feladatot megoldani?

Két pozitív egész szám aránya 3 : 7. Ha a nagyobb számból elveszünk 200-at, akkor
a kisebb eredeti szám és a kivonás után kapott szám aránya 7 : 3.
a) Melyik az eredeti két pozitív egész szám?
Írd le a számolás menetét!
Egyik szám: ……………………….
Másik szám: ………………………
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
felvételi
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen a kisebbik szám 3x, a nagyobbik szám 7x, ekkor (3x):(7x)=3:7 arány teljesül. Ha a nagyobbik számból elveszünk 200-at, akkor a két szám 3x és 7x-200 lesz, a feladat szerint ezek aránya 7:3, tehát:

(3x):(7x-200)=7:3

A kettőspont lecserélhető törtvonalra, így egy egyenletet kapunk:

(3x)/(7x-200)=7/3, szorzunk a nevezőkkel:
3*(3x)=7*(7x-200), kibontjuk a zárójeleket:
9x=49x-1400, kivonunk 49x-et
-40x=-1400, osztunk (-40)-nel
x=35, tehát a két keresett szám: 3*35=105 és 7*35=245.
2