Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sok a matek :)

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1121
Málna betakarításánál három edénybe suzedték a málnát: vödörbe,kosárba és szakajtóba. Amikor egy vödröt és egy kosarat teleszedtek,akkor 50kg málnát szedtek. Ha egy kosarat és egy szakajtót szedtek tele, akkor ennél 10kg vel többet és ha egy vödröt lés egy szakajtót akkor 30kgt szedtek.
A:Hány kg málna van egy vödör egy kosár és egy szakajtóban összesen?
B:Mennyi málna van egy vödörben
D:Mennyi málna van egy kosárban
C: Mennyi málna van egy szakajtóban??
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
A: 90 kg
B: 10 kg
C: 40 kg
D: 20 kg
0

vödör: v, kosár: k, szakajtó: s
1. egyenlet: v+k=50(kg)
2. egyenlet: k+s=60(kg)
3. egyenlet: v+s=30(kg)

Először kifejezzük a "v" értékét rendezve az 1. egyenletet: v=50-k.
Aztán kifejezzük az "s" értékét a 2. egyenletből: s=60-k.
A két kapott eredményt behelyettesítjük a 3. egyenletbe: 50-k+60-k=30.
Rendezve az egyenletet: -2k=-80, ezt elosztva (-2)-vel az eredmény k=40 lesz.

Innen már csak vissza kell helyettesíteni a k értékét az 1. és 2. műveletbe:
v+40=50 tehát v=10(kg)
s+40=60 tehát s=20(kg)
s+k+v=10+20+40=70(kg)
0

90 kg
10 kg
40 kg
20 kg
0