Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi/arányossági osztások

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1188
Mekkora az egyes részek hossza,ha egy 24 cm hosszú szakaszt így osztunk fel: a,1:5:6
b,1:1:10
c,1:1:6
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Ha a különböző részeket egyenlő részekre osztjuk fel, akkor 1 kis résznek meg tudjuk mondani a hosszát, mivel mindegyik hossz ugyanolyan hosszú, így abból vissza tudjuk számolni.

a) Az 1 részből egy rész marad, az 5 részt 5 darab egy részre osztjuk fel, a 6-ot 6 darab egy részre, tehát összesen 1+5+6=12 egy részünk lesz ez összesen 24 cm, így az egy rész hossza 2 cm, így a részek: 2 cm, 5*2=10 cm, 6*2=12 cm.

b) A fenti gondolatmenetet követve 1+1+10=12 egy részünk lesz, így az egy rész hossza szintén 2 cm lesz, tehát a részek hossza 2 cm, 2 cm, 10*2=20 cm.

c) Itt 1+1+6=8 egy részünk lesz, így az egy rész hossza 3 cm, tehát a részek hossza 3 cm, 3 cm, 6*3=18 cm.
1