Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Emelkedési és depressziós szögek

Főoldal » Középiskola » Matematika
691
Van egy torony és egy ház. A torony lábától a ház tetejét 30°-os emelkedési szögben látjuk, míg a ház tetejéről a torony lábát és tetejét egyaránt 76°-os szögben látjuk. Mekkora depressziós szögben látjuk a torony alját és mekkora emelkedési szögben a tetejét (gondolom a ház tetejéről)? Készíts ábrát és oldd meg!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
-1
Középiskola / Matematika

Válaszok

4
Kérdezném, hogy kinek a szövege ez: "a torony lábát és tetejét egyaránt 76°-os szögben látjuk."
Az egyaránt szó helyesen nem "együtt" lenne? (Úgy még megoldása is lenne a feladatnak!)
0

Sajnálom, hogy nem válaszolsz. Akkor elküldöm azt, amit én helyes szövegnek gondolok:
0

Elkuldom az eredeti szöveget, valószínűleg rosszul értelmeztem. Kérlek olvasd el és mondd el mit gondolsz!
Módosítva: 6 éve
0

Én úgy gondolom, hogy szzs megválaszolt az egyik kérdésre. Az
ábrája is tökéletes. A kérdésből ugyan nem derül ki, hogy a szögeket
honnan kell értelmezni. De teljesen triviális, ha a depressziós szöget
a ház tetejéről, míg a `TAB angle` emelkedési szöget a ház aljáról mérjük.
Tehát `CHB angle` =`30°`. Megmaradva szzs ábrájánál bizonyítjuk, hogy
a kérdéses emelkedési szög nem függ a ház és a torony metrikus adataitól.
Legyen ugyanis a ház magassága `h=HA`, ekkor `HB=2h` és `AB=sqrt(3)*h`.
A torony és a ház magaságának a különbsége `h'=CT`. Mivel `HA=BC` és
`tg(TAB angle)=frac{TB}{AB}=frac{h'+h}{sqrt(3)*h}=frac{sqrt(3)*h*tg(46°)+h}{sqrt(3)*h}`.
`tg(TAB angle)=tg(46°)+sqrt(3)/3`. Ekkor `TAB angle approx 58,2°`
Módosítva: 6 éve
0