Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
1134
Az (an ) számtani sorozatról a következőket tudjuk: a2 + a8 = 10
a3 + a14 = 31;
Számítsuk ki a sorozatok első tagját és különbségét !
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
2a₁+8d=10
2a₁+15d=31
A 2. egyenletet kivonjuk az elsőből:
7d=21
d=3
Visszahelyettesítjük:
2a₁+8*3=10
2a₁=-14
a₁=-7
Tehát az 1. tag a -7, a különbség a 3.
1