Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sos! Skaláris szorzat

Főoldal » Középiskola » Matematika
514
Ezekben a feladatokban kellene segíteni (levezetéssel együtt), mert egyáltalán nem értem.
Ha több részletben vagy csak egy részét megoldja már az egy nagy segítség lenne a számomra.
Előre is köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
https://matekarcok.hu/skalaris-szorzat/

2360. a)
`4*8*cos60°=32*0text(,)5=16`
A többit pont ugyanígy.

2361. a)
`8=4*4*cos varphi`
`8=16*cos varphi`
`0text(,)5=cos varphi`
`varphi=60°+k*360°`, `k in ZZ`
`varphi=300°+k*360°`, `k in ZZ`
A megoldások közül nyilván a `60°` lesz jó, mint hajlásszög.

b)
`-9sqrt(2)=6*3*cos varphi`
`-9sqrt(2)=18*cos varphi`
`-frac(sqrt(2))(2)=cos varphi`
`varphi=135°+k*360°`, `k in ZZ`
`varphi=225°+k*360°`, `k in ZZ`
A megoldások közül nyilván a `135°` lesz jó, mint hajlásszög.

c)
`0=100*52*cos varphi`
`0=520*cos varphi`
`0=cos varphi`
`varphi=90°+k*180°`, `k in ZZ`
A megoldások közül nyilván a `90°` lesz jó, mint hajlásszög.

d)
`12=4*8*cos varphi`
`12=32*cos varphi`
`0text(,)375=cos varphi`
`varphi=67text(,)98°+k*360°`, `k in ZZ`
`varphi=292text(,)02°+k*360°`, `k in ZZ`
A megoldások közül nyilván a `67text(,)98°` lesz jó, mint hajlásszög.

3262. a)
`|vec(a)|*4*cos 30°=18sqrt(3)`
`|vec(a)|*4*frac(sqrt(3))(2)=18sqrt(3)`
`|vec(a)|*2sqrt(3)=18sqrt(3)`
`|vec(a)|=9`

b)
`|vec(a)|*9*cos 60°=18`
`|vec(a)|*9*frac(1)(2)=18`
`|vec(a)|*9=36`
`|vec(a)|=4`

c)
`|vec(a)|*7*cos 135°=-12`
`|vec(a)|*7*(-frac(sqrt(2))(2))=-12`
`|vec(a)|=frac(24)(7sqrt(2))`

d)
`|vec(a)|*4*cos 30°=0`
`|vec(a)|*4*frac(sqrt(3))(2)=0`
`|vec(a)|*4=0`
`|vec(a)|=0`
Módosítva: 6 éve
1