Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Termodinamikai feladat

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
728
Miért hívják a telített Ag/AgCl elektródot így, és mire nézve telített?
Mire lehet használni, és miért?
Írd fel a Nernst egyenletet az elektródra
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

2
Szia :)
Nem igazán értek hozzá, de valaki gyakori kérdéseken elvileg megválaszolta a kérdést:
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomanyok__6472782-segitseg-kellene-miert-hivjak-az-agagcl-elektrodot-igy-s-mire-nezve-telitett
0

Szia!

Az Ag/AgCl elektród egy olyan (referenica)elektród, mely egy ezüstdrótból áll, mely kálium-klorid és ezüst-klorid oldatába merül, ahol az ezüst-klorid-ra az oldat telített.
Mivel az ezüst-klorid vízben rosszul oldódik, ezért felírható rá az oldhatósági szorzat (L):

L=[Ag]×[Cl]

Tehát egy oldatban az ezüst-ionok és klorid-ionok koncentrációjának szorzata mindig egy állandó érték, melynek értéke táblázatból kikereshető, esetünkben 1,8×10^-10
A mi kis oldatunk viszont nem csak ezüst-kloridot, hanem kálium-kloridot is tartalmaz, mely szintén növeli a klorid-ion-tartalmat. Ennek mennyisége tetszőleges lehet, általában 1M (1 mol/dm3) a KCl koncentrációja, így a klorid-ioné is (mivel az oldódó ezüst-kloridból származó elhanyagolható), tehát az egyenletet átrendezve [Ag]-re:

[Ag]=L/[Cl]=L/1=L

Ennyi lesz a lötyiben az ezüst-ion koncentrációja (természetes, hogy ha az oldatban nem 1M a kálium-klorid koncentrációja, akkor annyival osztjuk, amennyi), amit már be lehet helyettesíteni a Nernst egyenletbe:

E=E0+0,059/1×lg[Ag]=E0+0,059/lg(L)

És ez azért remek, mert így tehát az elektród potenciálja csak az oldhatósági szorzattól függ, amennyiben ügyelünk arra, hogy a klorid-ion koncentráció ne változzon, márpedig erre figyelni szoktak.
Így végül kaptál egy olyan elektródot, ami jól definiált, nem változik kénye-kedve szerint, ugyanakkor nem kell mindenféle hidrogént belebugyborékolni, meg ilyenek, tehát ténylegesen alkalmazható, mint elektród szinte tetszőleges elektrokémiai mérések során. Azaz lehet vele pH-t mérni (főleg erre használják).
0