Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Termodinamikai feladat

373
Miért hívják a telített Ag/AgCl elektródot így, és mire nézve telített?
Mire lehet használni, és miért?
Írd fel a Nernst egyenletet az elektródra
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

2
Szia :)
Nem igazán értek hozzá, de valaki gyakori kérdéseken elvileg megválaszolta a kérdést:
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomanyok__6472782-segitseg-kellene-miert-hivjak-az-agagcl-elektrodot-igy-s-mire-nezve-telitett
0

Szia!

Az Ag/AgCl elektród egy olyan (referenica)elektród, mely egy ezüstdrótból áll, mely kálium-klorid és ezüst-klorid oldatába merül, ahol az ezüst-klorid-ra az oldat telített.
Mivel az ezüst-klorid vízben rosszul oldódik, ezért felírható rá az oldhatósági szorzat (L):

L=[Ag]×[Cl]

Tehát egy oldatban az ezüst-ionok és klorid-ionok koncentrációjának szorzata mindig egy állandó érték, melynek értéke táblázatból kikereshető, esetünkben 1,8×10^-10
A mi kis oldatunk viszont nem csak ezüst-kloridot, hanem kálium-kloridot is tartalmaz, mely szintén növeli a klorid-ion-tartalmat. Ennek mennyisége tetszőleges lehet, általában 1M (1 mol/dm3) a KCl koncentrációja, így a klorid-ioné is (mivel az oldódó ezüst-kloridból származó elhanyagolható), tehát az egyenletet átrendezve [Ag]-re:

[Ag]=L/[Cl]=L/1=L

Ennyi lesz a lötyiben az ezüst-ion koncentrációja (természetes, hogy ha az oldatban nem 1M a kálium-klorid koncentrációja, akkor annyival osztjuk, amennyi), amit már be lehet helyettesíteni a Nernst egyenletbe:

E=E0+0,059/1×lg[Ag]=E0+0,059/lg(L)

És ez azért remek, mert így tehát az elektród potenciálja csak az oldhatósági szorzattól függ, amennyiben ügyelünk arra, hogy a klorid-ion koncentráció ne változzon, márpedig erre figyelni szoktak.
Így végül kaptál egy olyan elektródot, ami jól definiált, nem változik kénye-kedve szerint, ugyanakkor nem kell mindenféle hidrogént belebugyborékolni, meg ilyenek, tehát ténylegesen alkalmazható, mint elektród szinte tetszőleges elektrokémiai mérések során. Azaz lehet vele pH-t mérni (főleg erre használják).
0