Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
543
Egy 90,63 négyzetméter
területű „szívet” egy szabályos háromszögből és valamelyik oldalára illeszkedő két azonos sugarú félkörből raktak össze.
Határozza meg a szív kerületét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A szív területe megegyezik az őt felépítő szabályos háromszög és a kör (két félkör) területével. Legyen a háromszög oldalhossza `a`, ekkor a félkörök átmérője `frac(a)(2)`, sugaruk így `frac(a)(4)`.

`T_(text(szív))=T_(triangle)+T_(circ)=frac(a*a*sin 60°)(2)+(frac(a)(4))^2 *pi=frac(a^2*frac(sqrt(3))(2))(2)+frac(a^2)(16)*pi=`

`=frac(frac(a^2*sqrt(3))(2))(2)+frac(a^2*pi)(16)=frac(a^2*sqrt(3))(4)+frac(a^2*pi)(16)=frac(4a^2*sqrt(3))(16)+frac(a^2*pi)(16)=frac(4sqrt(3)a^2+pi a^2)(16)=`

`=frac(a^2(4sqrt(3)+pi))(16)`

`90text(,)63=frac(a^2(4sqrt(3)+pi))(16)`

`1450text(,)08=a^2(4sqrt(3)+pi)`

`144=a^2`

`a=pm12`

Mivel `a` háromszög oldala, ezért `a > 0`, tehát `a=12` m.

Ekkor a kerület:

`K_(text(szív))=(K_triangle-a)+K_circ=2a+2*(frac(a)(4))*pi=24+6piapprox42text(,)85` m
0