Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A Kúp (SOS)

Főoldal » Általános iskola » Matematika
936
Egy kúp alakú pezsgőspoharat a magassága feléig kiittak. Hányada maradt meg a pezsinek?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Illetve az lenne még a kérdésem, hogyha a derékszögű háromszög függőleges befogóját megfelezzük, akkor az átfogó és a másik befogó hogyan változik?
0

Eredetileg a pezsgőspohár térfogatával egyező mennyiségű pezsgő volt a pohárban.
Ha a magasság feléig kiitták, a pezsgő új alakja egy az eredetihez hasonló kúp, és mivel tudjuk, hogy ez az új kúp fele olyan magas, mint az eredeti, ezért tudjuk, hogy a hasonlóságuk aránya `lambda=frac(1)(2)`. Ha két test hasonlóságának aránya `lambda`, akkor a felszínük aránya `lambda^2`, a térfogatuké `lambda^3`. A két térfogat aránya tehát `lambda^3=(frac(1)(2))^3=frac(1)(8)`. Ekkora része maradt meg a pezsgőnek.
Módosítva: 6 éve
0