Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Középiskola » Matematika
439
Sziasztok! Tudtnátok nekem ebben segíteni léccíves.
Előre is köszi.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1.
Egyenlőszárú háromszögnek a két alapon fekvő szöge egyenlő nagyságú, valamint bármely háromszög belső szögeinek összege `180°`. Ezekből, ha a `72°`-os szög az alapon fekszik, akkor a szögek `72°`, `72°` és `180°-2*72°=36°`. Ha a `72°`-os szög a csúcsnál van, akkor `72°`, és két `frac(180°-72°)(2)=54°`-os szöge van a háromszögnek.

2.
`T_triangle=frac((text(oldal))*(text(oldalhoz tartozó magasság)))(2)=frac(12*10)(2)=60` cm2

3.
Pitagorasz-tétel: egyik befogó négyzete+másik befogó négyzete = átfogó négyzete
`3^2+4^2=c^2`
`9+16=c^2`
`25=c^2`
`5=c`

4.
`K_(text(téglalap))=2(a+b)=2(10+15)=50` cm.
`T_(text(téglalap))=a*b=10*15=150` cm2

5.
Az 1. feladatban írtam, 180°.

6.
Amit középiskolában tudni érdemes:
https://matekarcok.hu/szabalyos-sokszogek/
Módosítva: 6 éve
1