Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
4129
Egy kávépörkölő üzemben kétféle kávét pörkölnek, az egyiknek 2500 Ft, a másiknak 3300 Ft
a kilogrammonkénti ára. Az üzemből 80 kg kávékeveréket rendeltek.
Hány kilogrammot kell összekeverni az egyes fajtákból, hogy a keverék kilogrammonkénti
ára 3000 Ft legyen?
Írd le a számolás menetét is!

Valaki elmagyarázná nekem lépésenként, hogy kell ezt a feladatot megoldani a lehető legegyszerűbben?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Felvételi, sürgős
1
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Ha az első kávéból x kg-nyit használunk, akkor a másodikból értelemszerűen 80-x kg kell. Az első ára így 2500*x Ft, a másiké 3300*(80-x)=264000-3300*x forint, így a 80 kg keverék ára 2500*x+264000-3300*x=264000-800*x forint, ennek kilónkénti ára (264000-800*x)/80=3300-10x, azt akarjuk, hogy 3000 Ft legyen, ezért

3300-10x=3000
300=10x
30=x, tehát az első fajtából 30 kg kell, a másodikból 50 kg.
2