Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek 3,4

397
Valaki tudna segíteni 3as 4esben a legjobb lenne ha magyarázatot is tudna vki írni előre is köszi
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
3) Ha az oszlop magassága x>0, akkor az árnyék magassága is x.. Ha feltesszük, hogy az oszlop merőlegesen áll a talajra, akkor az oszlop, az árnyék, valamint az oszlop tetejét érő napsugár egy derékszögű háromszöget határoznak meg, ahol a napsugár az átfogó. Ha a keresett szög α, akkor az ismert adatok szerint a szög tangensét tudjuk felírni::

tg(α)=x/x=1, erre x=45° adódik.

4) A szabályos hatszög csúcsait ha összekötjük a szimmetriaközéppontjával, akkor hat darab szabályos háromszögre bontottuk (azért szabályosak, mert minden szöge 60°-os, ennek majd számolj utána), tehát minden behúzott szakasz a hosszú. Ha összekötjük a két átellenes csúcsot, akkor az így keletkezett szakasz átmegy a hatszög középpontján, vagyis a behúzott szakasz hossza a+a=2a hosszú.
A magasság merőleges az alaplapra, vagyis a magasság, az utólag behúzott 2a hosszú szakasz és a testátló derékszögű háromszöget határoznak meg. Ezek közül adott a két befogó hossza, így felírható a szög tangense:

tg(β)=(2a)/(2a)=1, erre β=45° adódik.

Sajnos nem derül ki, hogy hányadikos vagy, illetve hogy már tanultátok-e a szögfüggvényeket, így ha ezt nem tudod, arra is lehet hivatkozni, hogy mindkét esetben egyenlő szárú derékszögű háromszöged van (az első esetben a hosszok x, a másodikban 2a), annak pedig illik tudni, hogy hegyesszögei 45°-osak.
2

De, igen, elnéztem.

A 4) esnek az a megoldása, hogy egy derékszögű háromszöget kapsz, ha összekötöd a bot végét az árnyékkal, ahol a rúd lesz az átfogó, és ha tükrözöd ezt a háromszöget az előbb behúzott szakaszra, akkor egy szabályos háromszöget kapsz, mivel annak minden oldala így egyenlő lesz, annak pedig tudjuk, hogy minden szöge 60°-os, tehát a rúd a síkkal 60°-os szöget zár be.
1