Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek érettségi

Főoldal » Középiskola » Matematika
425
Sziasztok!
Segítsetek légyszi ezekben a feladatokban:
1. Olda meg a valós számok halmazán az x²-x-6=0 egyenletet!
2. Az f(x)=(x-3)²-4, xER, függvénynek milyen szélsőértéke van, határozzuk meg szélsőértékének helyét, értékét!
Előre is köszönöm szépen a segítségeteket!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika, egyenlet, érettségi, függvénx
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia
1) a másodfokú egyenlet általános képlete ax2+bx+c
ennek megoldóképlete x1,2=[-b±√(b²-4ac)]/2a
2) a függvény szélsőértékeit deriválással állapítjuk meg
ahol az első derivált 0, ott szélsőérték van
ha a második derivált:
+:minimumhely
-:maximumhely
tehát maga a függvény a zárójelet felbontva így néz ki: x²-6x-5
ennek az első deriváltja: 2x-6, ami x=3ban 0, tehát x=3 a minimum hely
a minimum értéket úgy kapod meg hogy x helyére 3at helyettesítessz be az f(x)be akkor kijön hogy f(x) (=y)=-4, tehát a minimum érték -4
a második derivált 2, tehát a függvénynek minimuma van (ezt lehet hogy előbb kellett volna írnom mert ebből következik hogy minimum hely és érték lesz )
0