Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek hazi

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1329
Egy kétjegyű szám második számjegye 6-tal nagyobb az elsőnél. Ha ezt a számot és a számjegyei felcserélésével kapott számot összeadjuk, akkor 132-t kapunk. Melyik ez a szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
lehetséges számok.
16: 17+71= 88 nem jó
28: 28+ 82=110 nem jó
39: 39+93=132 Ez a jó. 39 a jó megoldás.
Kérlek, ha tetszik a válaszom jelöld megoldásnak. Köszi. :D
1

csak a érthetőség kedvéért , ezt egyenlettel így kell megoldani
eredeti szám
-számjegyei: x, x+6
értéke : x*10+(x+6)*1 (helyiérték alapján)
felcserélt
-számjegyei: x+6,x
-értéke: (x+6)*10+x
a kettő összeadva 132,tehát
10x+x+6+10x+60+x=132
22x+66=132
22x=66
x=3, visszahelyettesítve az eredeti szám számjegyei: x és x+6, azaz 3 és 9
tehát a keresett szám a 39
0