Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ötszögön belüli háromszögek adatainak keresése.

Főoldal » Középiskola » Matematika
593
Milyen speciális háromszögeket alkot az "a" oldalú szabályos ötszög három csúcspontja? Számítsa ki ezeknek a háromszögeknek a szögeit és kerületeit.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, help, pls, ötszög
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
⇒Egyenlő szárú háromszögek:
kék.: tudjuk, hogy a D csúcsnál, 108°- os hisz szabályos 5 szögről van szó. 180°-108°=72° , ezt felezve megkapjuk az alapon fekvő szögeket.
rózsaszín: Ha a G csúcsot nézzük, akkor az IGH szög ami a kék háromszög alapon fekvő szöge pont kiegészíti a G csúcsnál lévő szöget 108°ra, mert a szabályos 5szög egyik szöge:
108°= 36°+x ⇒ x= 72° .
A másik alapon fekvő is ennyi, és a harmadik meg 180°-2·72°= 36°

Kerületek. c =oldalak kellenek! ⇒(CE=FI=IG=c)⇒ c= (0.5 a)/ cos (18°) a rózsaszín háromszögből, I csúcsból húzott magasságvonallal, amellyel egy derékszögű háromszöget kapok, aminek az I csúcsánál lévő szög 18, mert az egyenlőszárú háromszögben az alapra húzott magasság felelzi az alappal szemben lévő szöget.

Kék kerülete: 2a+c=2a+(0.5 a)/ cos (18°)
Rózsaszín kerülete: a+ 2·c= a+ 2·( (0.5 a)/ cos (18°)) =a+ [a/ cos (18°)]
1

Csatoltam képet.
1