Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mateeek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1135
Egy 28 fős osztály átlaga irodalomból pontosan 4,25 .
a, Ha 7 gyermeknek lenne kettese , akkor milyen jegye lenne a többieknek ?
b, Lehet-e nyolc gyereknek kettese?
c, Hány gyereknek van négyese , ha csak négyes ès ötös volt az osztályban ?
d, Mi lehet a módusz?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Mivel az átlag 4,25 és az osztálylétszám 28, a jegyek összege 119.
a) 7*2=14, 119-14=105. Még 21 ember maradt, akinek nem tudjuk a jegyét. 105/21=5, szóval mindenkinek 5-e volt.
b)Ha 8 gyereknek lenne kettese, akkor 119-(8*2)=103, Még 20 ember jegyét nem tudjuk. 103/20 nagyobb, mint 5, így valakinek 5-nél jobb jegyének kéne lennie, de az nem lehetséges, így nem lehet ilyen. ( A legjobban az 5 "húzza fel" az átlagot, (5*20+8*2)/28=4,14, ami kevesebb)
c) x a négyesek száma, akkor 28-x az 5-k száma. x*4+(28-x)*5=119
140-x=119
x=21
Ellenőrizve: (4*21+5*7)/28=4,25
d) 5 lehet a módusz (a feladat)
4 lehet a módusz (c feladat)
4,5, ha 14 db 5, 10 db 4, 2 db 3, 1 db 2, 1 db 1
3,5 úgy lehetne, ha középen 3 és 4 van. Az első felére a legnagyobb becslés az, ha van 14 db 3-masunk. 14*3=42. 119-42=77. Kell minimum egy négyes is, az már 73. Viszont a 13*5 csak 65, így se e, se ennél kisebb módusz nem lehetséges




0