Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kis fizikai kémia :)

Főoldal » Középiskola » Kémia
512
Sziasztok. Egy kis segítséget szeretnék kérni, elakadtam. Kevés nekem az adat.

1 %(m/m)-os ribóz- (C5H10O5) és 1 %(m/m)-os fruktóz-oldatunk (C6H12O6) van. A kettő
közül melyik fog alacsonyabb hőmérsékleten megfagyni?

Számítsa ki az ozmózisnyomását az 1,0 %(m/m)-os vizes karbamid-oldatnak (CH4N2O)
25 °C hőmérsékleten, ha az oldat sűrűsége 1,05 g/cm3
!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Az első kérdés igazából a molalitástól függ csak. Tekintesz 100 g oldatot mindkettőből, 99 g víz mindkettőben, molszámuk ugyanannyi, hurrá. Az oldott anyagok tömege is egyenlő, viszont az a kérdés, hogy melyiknek nagyobb az anyagmennyisége (mol/kg a kérdés!).
A fruktóznak nagyobb a moláris tömege (tehát kevesebb molekula éri el ugyanazt a tömeget), a ribózoldatnak nagyobb a molalitása, annak nagyobb a fagyáspont-csökkenése, alacsonyabb fokon fagy meg.


2.)
Aztán meg kell tudnunk a másik oldatnak a koncentrációját, mert a képlet:
ozm.nyomás*c reciprok=gázállandó* hőm

Tehát a hőmérséklet kelvinben 25+273=298 K
R=8.314 J/(mol*K)
A koncentrációt illetően..
kiindulok 100 g oldatból. Térfogata (m/ró) 95.238 cm^3
Tartalmaz 1 g karbamidot (1%)
A moláris tömege a karbamidnak 60 g/mol (remélem nem számoltam el xd)
És akkor kiszámolod az anyagmennyiségét (m/M), ami olyan 0.01666 mol. c=n/V (aminek később reciprokát vesszük). c= 0.175 mol/dm^3, reciproka 5.71428
Tehát
5.71428*ozm.nyom=8.314*298

Melyből adódik, hogy az ozmózisnyomás 453.57 Pa ^^

(remélem érthető volt, meg hogy nem lőttem mellé)
1