Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Lecke

857
1,Miert nem válnak szét a hatalmi ágak a (kommunista) diktatúrában?
2,Mi a koncepciós per? Mondj példákat!
3,Miert nem működhet eredményesen egy kommunista berendezkedésű álszocialista állam gazdasága?
4,Miert nem valós szövetkezetek a szovjet típusú költözök? Kik a kulákok?
5,Miért volt érdeke a kommunista vezetésnek, hogy támogassa a kultúra egyes területeit?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Történelem

Válaszok

2
1. Talán azért mert mindegyik ugyanabból az eszméből (a szocializmusból ered)

2. A koncepciós per az amikor a kommunisták valakit arra kényszerítenek, hogy olyan bűnt valljon be amit el sem követett

3. Mert a gazdaság fejlesztése helyett a nehéziparra fordítják a szaktudást és azt teszik első helyre.

4. A kulákok a módosabb parasztok, akik saját földdel rendelkeznek.

5. Nem vagyok benne biztos, de szerintem azért mert így a kultúrára is átterjeszthetik a kommunizmust és az új rendszert.
0

Bocs a hozzászólásért. Mivel nyugdíjas matek szakos középiskolai tanár vagyok, így én megéltem a szocializmust. A kérdéseidre egy kis kiegészítést írnék:
1.) Diktatúrában egypártrendszer van. Így a törvényhozás, a végrehajtó hatalom és a bírói hatalom, azaz az igazságszolgáltatás is a kommunista párt politikájának van alárendelve tehát nincsenek szétválasztva a hatalmi ágak.
2.) A koncepciós perben előre el van döntve az ítélet, Kirakatpereknek mondanám, hogy úgy látszon, mintha lenne igazságszolgáltatás.
4.) Úgy ahogyan a szovjeteknél a kolhozok, nálunk a tsz-ek (termelő szövetkezetek) nem önkéntes társulással, hanem kényszerítéssel jöttek létre. Elkobozták a földeket, felszereléseket. A kulákok nem vitték be a vagyonukat a termelő szövetkezetekbe, így a szocialista rendszer ellenségnek tekintette őket.
5. A kommunista diktatúra alatt a kultúrára a három T volt jellemző: támogat, tűr, tilt. Nyilván az eszméjét dicsőítőket támogatta. Megtűrt kisebb kritikákat (pl. Moldova György: Akit a mozdony füstje megcsapott, vagy gondolhatunk Hofi Géza parodizálásaira.) Nyilván tiltotta azoknak a műveinek a kiadását, akik a rendszer ellenségei voltak, vagy szabad gondolkodást, netán több párt rendszert akartak. Ezek az írások szamizdat, földalatti, nemhivatalos úton terjedtek. Tilos volt a Szabad Európa rádióműsorait hallgatni.
0