Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sos legyszi

Főoldal » Középiskola » Matematika
453
Ket kulonbozo tomenysegu alkoholunk van. Ha 3:2 aranyban keverjunk ossze, akkor 36,8%-os, ha pedig 3:5 aranyban, akkor pedig 39,5%-os alkoholt kapunk? Milyen tomenysegu a ket alkohol?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Egy keverési egyenletrendszert felírva megkaphatjuk a megoldást.(gondolom tömegszázalékban van megadva, mert a térfogat nem összeadható)
1. egyenlet: vegyünk 3 tömegegységet az egyikből 2-t a másikból így ez összesen 5 tömeg egység
Keverési egyenletet felívra, ha x az egyik töménysége, y pedig a másiké:
3x+2y=5*36,8%

2.egyenlet: vegyünk 3 tömegegységet az egyikből és 5 tömegegységet a másikból, ekkor 8 tömegegység keletkezik
Ekkor a keverési egyenletet felírva ( mivel a töménységek megegyeznek):
3x+5y=8*39,5

A két egyenletből álló kétismeretlenes egyenletrendszert megoldva megkapjuk a töménységeket( x=32%, és y=44% jön majd ki),
0