Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
618
Kérlek segítsetek ebbe a feladatban.

Egy számtani sorozat első tagja 4, differenciája 5. A sorozat első n tagja összege 319. Adja meg n értéket.

Előre is köszönöm a segítséget.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Számtani sorozat összegképlete: Sn=n*((2a₁+(n-1)*d)/2)=319
Sn=n*((2*4+(n-1)*5)/2)=319
Sn=n*(8+5n-5)=638
Sn=5n²+3n-638=0
n₁=11
n₂=-11,6, nem megoldás, n>0

Tehát az n értéke a 11.
1

A youtube csatornámon több anyag magyarázatát is megtalálod. Megtisztelsz, ha megnézed.
https://www.youtube.com/watch?v=HGK_FR39As8&list=PLwXxAxAEOlGg981HeeuaSl_WoflUNqhoW&index=2
Módosítva: 6 éve
0