Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Testek , felületek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2151
Egy ház esőcsatornája félhenger alakú . Mennyi bádog kellett a 6,4 m hosszú csatorna elkészítéséhez , ha átmérője 20 cm .
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
mivel félhenger alakú a palást ezért P=2*0.01*3,14*6,4/2=2,01. (osztod kettővel mert csak a fele adott) ha kell hozzá a két vége is , az egy-egy félkör azaz rnégyzet*3,14/2 kétszer: 0,03 így 2,04 m2
0

Henger palástjának felszíne=alap kerülete×magasság
Kör kerülete=2rπ, viszont ez csak egy félhenger, ezért 2rπ/2=rπ=0.1m×π=(1/10)πm⇒ez a palást egyik oldala, a másik pedig 6.4 m
Jelen esetben π legyen 3.15 (3.14<π<3.15,) mert ennél a gyakorlati feladatnál jobb, hogyha több anyagunk van, mintha kifogynánk előle.
0.315m×6.4m=2.016 m²
2.016 m² bádog kellett.
Módosítva: 9 éve
1