Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hasonlóság

Főoldal » Középiskola » Matematika
420
Az elsőben nem vagyok biztos, de ott kijött egy eredmény
A másodikat egyáltalán nem értem...Előre is köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
geometria, hasonlóság
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
4. Mivel a 36 cm a legrövidebb oldal, és az eredeti háromszögben a legrövidebb oldal 3 cm, így a hasonlóság arányát megkapod, ha a megfelelő oldalakat elosztod egymással, tehát
36cm/3cm=x/4cm
Amiből x=48cm
Valamint 36cm/3cm=y/6cm
Amiből y=72cm.
(Ha x a második legnagyobb és y a legnagyobb oldal).
5. Ha megadod hogy az első legyen 4x , akkor a többinek rendre 3x-nek 5x-nek és 6x-nek kell lennie az arány miatt. Ekkor ezek összege pont a kerület lesz. Tehát
4x+3x+5x+6x=72 cm
18x=72cm /:18
x=4cm
Ebből: az oldalak: 4*4xm=16cm, 3*4cm=12cm, 5*4cm=20cm, 6*4cm=24cm.
Módosítva: 6 éve
0