Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
668
Hány molekulát tartalmaz és mennyi a tömege 2 dm³ szobahőmérsékletű és 0,1 MPa nyomású H₂S, H₂, HCl, O₂ gáznak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Az általános gáztörvénnyel:

p*V=n*R*T

Mindent SI-ben kell behelyettesíteni:
p = 0,1MPa = 101325 Pa
2 dm3 = 0,002 m3
szobahőmérséklet: 25 C = 273,15 + 25 = 298,15 K
R (J / (mol*K)) = 8,314 (egyetemes gázállandó)

n=(p*V) / (R*T) = (101325 * 0,002) / (8,314 * 298,15) = 0,082 mol mind a 4 gáz anyagmennyisége (lásd Avogadro-törvény: bármely gáz azonos állapotban (azonos nyomás, térfogat, hőmérséklet) ugyanannyi molekulát tartalmaz).

mind a 4 gáz 0,082 * 6 * 1023 db = 0,49 * 1023 db molekulát tartalmaz.

móltömegek:
H2S = 34 g/mol
H2 = 2 g/mol
HCl = 36,5 g/mol
O2 = 32 g/mol

tömegek:
H2S = 34 g/mol * 0,082 mol = 2,79 gramm
H2 = 2 g/mol * 0,082 mol = 0,16 gramm
HCl = 36,5 g/mol * 0,082 mol = 2,99 gramm
O2 = 32 g/mol * 0,082 mol = 2,62 gramm
Módosítva: 6 éve
1