Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek ,sorozatok!!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
398
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Először döntsd el, hogy számtani, vagy mértani-e a sorozat:

Ha számtani: van egy állandó értéked- d (differencia) ezzel növekszik/csökken a sorozat.
pl.: 1,3,5,7... (d=2, mert 1+2=3, 3+2=5...)

Ha mértani: van egy állandó értéked- q, amivel szorzódnak a számok.
Pl.: 2,4,8,16... (q=2, mert 1*2=4, 4*2=8...)

Ha ez megvan, van egy képlet az n-edik elem (an)(a feladatban a 15. a kérdés) megtalálásához:

Számtani sorozatnál:
an=a1+(n-1)*d
Mértani sorozatnál:
an=a1*q(n-1)

0

a) +3
b) +2
c) *2
d) -3
0