Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika,Lendület számítás

Főoldal » Középiskola » Fizika
3142
A 30kg tömegű álló kocsin egy 45kg tömegű gyerek áll. Mekkora és milyen irányú lesz a kocsi sebessége ha a gyerek 2m/s sebességgel hátrafelé lefut a kocsiról?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Zárt rendszer lendülete állandó. A lendület egyenlő a test tömegének és sebességének szorzatával. p=mv
A sebesség egy vektormennyiség, nem csak a nagysága, hanem az iránya is jellemzi, ezért a gyerek hátrafelé lefutása -2 m/s lesz.

∑Ielőtte=∑Iutána
Ha v=kocsi sebessége, akkor
(30 kg + 45 kg) × 0 m/s = 30 kg × v + 45 kg × (-2 m/s)
75×0 = 30v - 90 /rendezzük az egyenletet
30v=90
v=3

A kocsi sebessége 3 m/s lesz.
Módosítva: 9 éve
2