Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

7.-es matek SOS!!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
360
Légyszi segítsetek megoldani ezeket az egyenleteket:
5x+3=18
5x+3-2x-4=7x-12+2x-7
3-2(3x+6)=3+5(4-2x)
Köszönöm előre is
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
5x+3=18 /mindkét oldalból elveszek 3-at
5x=15 /mindkét oldalt elosztom 5-tel
x=3

5x+3-2x-4=7x-12+2x-7 /összevonom, amit lehet
3x-1=9x-19 /mindkét oldalból elveszek 3x-t
-1=6x-19 /mindkét oldalhoz hozzáadok 19-t
18=6x /mindkét oldalt elosztom 6-tal
x=3

3-2(3x+6)=3+5(4-2x) /felbontom a zárójeleket
3-6x-12=3+20-10x /összevonom, amit lehet
-6x-9=23-10x /mindkét oldalhoz hozzáadok 10x-t
4x-9=23 /mindkét oldalhoz hozzáadok 9-et
4x=32 /mindkét oldalt elosztom 4-gyel
x=8

Az ellenőrzést rád bízom.
0