Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sürgős! Gondolkodtató matek feladat.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
609
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
legyen x téglatest és y gúla
téglatest: 8 csúcs
6 lap
gúla: 5 csúcs
5 lap (ebből 4 háromszög, 1 téglalap)

első állítás:
csúcsok=lapok+28

8x+5y=6x+5y+28
x=14

második állítás:
háromszög lapok+36=téglalap lapok
4y+36=1y+14*6
y=16
0

Az első válasszal csak annyi a probléma, hogy kétismeretlenes egyenletrendszert nem tanítanak általánosban (sokaknak még 1 ismeretlennel számolni is hatalmas kín).

A téglatestnek 8 csúcsa és 6 lapja, a gúlának 5 csúcs és 5 lapja van, ez azt jelenti, hogyha a készletben a gúlák számát növeljük, akkor a csúcsok és a lapok száma közti különbség nem változik, így csak a téglatestek számától függ; ha 1 van, akkor a csúcsok és lapok számának különbsége 2, ha 2 van, akkor a különbségük 4, ..., ha 14 van, akkor különbségük 28, tehát 14 téglatest van.

A 14 téglatesten 6*14=84 négyszöglap található, ha ehhez hozzáveszünk 1 gúlát, akkor 1 négyszöggel és 4 háromszöggel gazdagszunk, ezek különbsége 84+1-4=81. Ha még egy gúlát hozzáveszünk, akkor a különbség 81+1-4=78 lesz. Látható, hogy ahány gúlát hozzáveszünk a készlethez, a négyszöglapok és háromszöglapok különbsége annyiszor 3-mal fog csökkenni. Mi azt akarjuk, hogy 48-cal csökkenjen, ehhez tehát 48/3=16 gúlára van szükség.

Tehát a készletben 14 téglatest és 16 gúla van.
2

Mi így próbáltuk megbeszélni:
1