Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SoS segítsetek....

Főoldal » Általános iskola » Matematika
925
Hány liter 20%-os narancslevet öntsünk 5 liter 100%-os narancsléhez, hogy a keverék 45%-os legyen?Töltsd ki a táblázatot! Írd fel és old meg az egyenletet!

A táblázat...
Mennyiseg. Gyümö. Gy.
100%-os narancslé | (liter). Tart..(%). T.
-------------------------------|------------------|_________|(liter
20%-os narancslé. |
-------_----------------------|-----________|________|______
Kevert üdítő. |
------------------------------|_________|_________|______
Előre is köszi...
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
5 liter -- 100% => 5*1 = 1
X liter -- 20% => 0,2 *x
(5+x) -- 45% => 0,45*(5+x)

felső két sor legyen egyenlő a 3. sorra

5*1 + 0,2*x = 0,45*(5+x)
5+0,2x=2,25+0,45x
2,75=0,25x
11=x

11 liter 20%-os narancslé kell így 5+11 liter azaz 16 liter lesz 45 % narancslé
0

https://www.youtube.com/watch?v=j3pI9tPn30I
érdemes megnézni a youtubeon
1