Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Súrlódás

Főoldal » Középiskola » Fizika
1434
Egy autó v=80km/h^-1 sebességgel kanyarodik egy R=40 m sugarú kanyarban. Az út és a kerekek közötti tapadási súrlódási együttható értéke μ0=0,2, az autó tömege 1000 kg. Megcsúszik-e az autó a kanyarban, vagy sem? Igazolja számítással!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Kimondhatjuk életbeli tapasztalataink szerint is, hogy kipörgés akkor van, ha a tapadási erő kisebb a centripetális erőnél. Ez alapján kimondhatjuk, hogy Fcp=m*acp=m*v^2/r>Ft
behelyettesítve megkapjuk, hogy: 1000kg*22,2˙^2m/s / 40m=12345,67901 N(Ez a centripetális erő.)
Tapadási súrlódási erő:
Ft=mű0*Fny
Fny=m*g-> Fny=1000kg*9,81m/^2=9810 N
Ft=0,2*9810N=1962N.
Nos Ft<Fcp. Ft jóval kisebb mint Fcp ezért az autó, igen, kicsúszik!
1