Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok, kéne egy kis segítség

Főoldal » Középiskola » Fizika
407
Csatoltam a képet
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A golyók távolságát a Pitagorasz-tétellel ki tudjuk számolni: `d=sqrt((3text{cm})^2+(4text{cm})^2)=5\text{cm}`. Ebből pedig már meg is van a Coulomb-erő, vagyis a válasz az a) kérdésre:

`F_C=k(Q_1 Q_2)/d^2``=``8.988*10^9 * (10^-7*10^-7)/0.05^2``~~``3.6*10^-2\text{N}`

A másik kérdéshez kicsit trigonometriázni kell, ehhez nézd meg a mellékelt rajzomat, annak a jelöléseit fogom használni. Nézzük a bal oldalt. Az `F_C` elektrosztatikus erő egyensúlyt tart a `K_1` kötélerő vízszintes komponensével, a test súlya (`m_1 g`) pedig a kötélerő függőleges komponensével:

`K_1 sin alpha = m_1 g`
`K_1 cos alpha = F_C`

A két egyenletet elosztva egymással:

`tan alpha=(m_1 g)/(F_C)`

Innen a test tömege:

`m_1=(F_C tan alpha)/g`

Az elrendezés geometriájából (a rajzon is látható nagy háromszögből) leolvasható, hogy `tan alpha=3/4`, ebből pedig megvan a keresett tömeg:

`m_1~~(3.6*10^-2 *3/4)/9.81 \text{ kg}~~2.75\text{g}`

Ugyanígy a másik test tömege pedig:

`m_2=(F_C tan beta)/g~~(3.6*10^-2 *4/3)/9.81 \text{ kg}~~4.89\text{g}`
0