Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Derékszögű háromszög befogói

Főoldal » Középiskola » Matematika
2637
A derékszögű háromszög befogói 6 és 8 cm hosszúak. Számítsa ki, hogy az átfogóhoz tartozó magasság mekkora részekre bontja az átfogót?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Mivel a két befogó 6 és 8 cm hosszú így az átfogó 10cm hosszú.( Pitagorasz tétellel) Legyen a 6 cm hosszúságú oldal a, a 8 cm hosszúságú oldal pedig b, a val szemben A csúcs, B-vel szemben pedig B csúcs.
Befogó tétel alapján a= c*x , ahol x az a rész, amely a B pont és a magasság talppontja közt van.
Négyzetre emelve:
a2=c*x / : c
a2/c= x
Beírva a megadott értékeket:
62/10=x
x=3,6.
Tehát x=3,6 akkor ha y az A csúcs és a magasság talppontja közt lévő távolság, akkor y=c-x
Ebből y=6,4
Módosítva: 6 éve
0