Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1319
Mekkora a magassága a 6cm oldalhosszasagú egyenlő oldalú háromszögnek?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Jelölje az oldalt `a`, a magasságot `m`. A magasság az oldalt éppen felezi, hiszen egyenlőszárú is a háromszög. A magasság továbbá két egybevágó derékszögű háromszögre bontja a szabályos háromszöget. Ezek oldalai `a`, `frac(a)(2)` és `m`. Itt `a=6`, `frac(a)(2)=3` ismert, ezek a derékszögű háromszög egyik befogója és az átfogó. Pitagorasz-tétel segítségével könnyen számítható a másik befogó, `m`:
`(frac(a)(2))^2+m^2=a^2`

`3^2+m^2=6^2`
`9+m^2=36`
`m^2=27`
`m=sqrt(27)approx5text(,)2`
0

Csatoltam képet.
0