Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Reszletesen elmagyarazna ezt valaki?

Főoldal » Középiskola » Matematika
687
Egy ketjegyu szam masodik szamjegye ottel nagyobb az elsonel, ha mindket szamjegyet eggyel csokkentjuk es a kapott szamot az eredetivel osszeadjuk,hatvanotot kapunk,melyik szambol indultunk ki?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matek,ketjegyu,gondoltam,stb.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Tényleg nem érted?
0

Az a trükk az ilyenekben, hogy a számjegyekből fel kell tudni írni a szám értékét. Magyarázom:

Ha van mondjuk az a szám, hogy 28, akkor az első számjegy 2, a második 8. Hogy lesz ebből 28? Hát úgy, hogy a 2-t megszorozzuk 10-zel és hozzáadjuk a 8-at. 2·10+8=28

Ugyanezt kell általánoságban is csinálni, amikor nem tudjuk pontosan a szémjegyeket, csak betűkkel jelöljük:
Mondjuk úgy néz ki a szám, hogy `bar"ab"`. Ez a jelölés azt jelenti, hogy egy kétjegyű számunk van, aminek az első számjegye az `a`, a második a `b`, mindkettő 0-tól 9-ig egy számjegy. Az ilyen kinézetű számnak az értéke `10·a+b`

Most milyen a szám? Két számunk is van. Az első legyen `bar"xy"` alakú, aminek az értéke `10x+y`. Tudjuk azt is, hogy `y` öttel nagyobb `x`-nél, szóval `y=x+5`. Tehát az első szám értéke ennyi:
`10x+(x+5)`
A másodiknál mindkét számjegyet csökkentjük, akkor az értéke ez lesz: `10(x-1)+(y-1)` vagyis:
`10(x-1)+(x+5-1)`

Ha ezeket összeadjuk:
`10x+(x+5)+10(x-1)+(x+4)=60`
`10x+x+10x+x\ \ \ \ +\ \ \ \ 5-10+4=60`
`22x-1=60`
stb., fejezd be.
0

https://www.youtube.com/watch?v=j21MOo3lX-o
Érdemes megnézned ezt a videót.
0