Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tömeg%

Főoldal » Középiskola » Kémia
737
350 gramm 12m/m%-os cukoroldat mennyi cukorból és vízből készíthető?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A tömegszázalék azt jelenti, hogy 100 gramm oldatban van 12 gramm oldott anyag.
Tehát nem 100 gramm víæben van 12 gramm cukor, hanem a víz meg a cukor együtt 100 gramm.

Ha 100 gramm oldatban 12 gramm cukor van,
akkor 350 gramm oldatban van 3,5-szer annyi cukor. A többi pedig víz.

Ki tudod számolni?

Lehet képlettel is, csak kicsit bomnyolultabb:
`"oldott anyag"/"oldat"=12/100`
`"oldott anyag"+"oldat"=350`

Nevezzük el őket rövidebben:
`x="oldott anyag"`
`y="oldat"`

`x/y=12/100`
`x+y=350 \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ -> y=350-x`

-----

`x/(350-x)=12/100`
`100·x=12·(350-x)`
stb.
0