Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiai számítás

Főoldal » Általános iskola » Kémia
907
Kaptam egy feladatlapot, mely házidolgozatként funkcionál. A félévi jegyem múlik, hogy sikerül. A számolásokat sosem értettem. Remélem, tudtok segíteni!
A feladat:

A szobanövények talajának tápanyagpótlásához 2 tömegszázalékos tápsóoldatot kell készítenünk. 2000 gramm öntözőoldat elkészítéséhez hány gramm tápsót mérjünk le? Hány gramm vízben oldjuk fel?

Köszönöm a segítséget.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, számítás
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Sima tömegszázalékos feladat.
tömegszázalék = (oldott anyag tömege / oldat tömege) * 100
esetünkben:
tömegszázalék = 2
oldat tömege = 2000 gramm
csak az oldott anyag (tápsó) az ismeretlen az egyenletben
2 = (tápsó tömege / 2000) * 100
40 gramm = tápsó tömege
Oldószer tömege: oldat tömege - oldott anyag tömege = 2000-40 = 1960 gramm víz kell
0