Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletek

Főoldal » Középiskola » Matematika
513
5^x+4 - 5^x+2 = 24
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Gondolom, hogy egy olyan egyenletet szeretnél megoldani, ami
a tananyaghoz tartozik és van megoldása.

Így hagyva és átalakítva `6=24` hamis egyenlőséghez jutva, csak arra
tudunk következtetni, hogy nincs az egyenletnek megoldása.

Feltételezem, hogy két zárójel párt elhagytál, amiből az következik, hogy
`5^(x+4) - 5^(x+2) = 24` lehetett az eredeti egyenlet.

Az alaphalmaz itt `R` és `625*5^x-25*5^x=24` egyenlettel mehetünk tovább.
Azaz `600*5^x=24`, tehát `5^x=frac{1}{25}`. Mivel `5^x` exponenciális függvény monoton nő
az alaphalmazon, azt jelenti, hogy az adott értéket csak egyszer veheti fel, tehát `x=-2`.
Ell: `5^(-2+4)-5^(-2+2)=5^2-1=24`. Tehát valójában kielégíti az egyenletet.
Módosítva: 6 éve
0