Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek SOS FONTOS!!!!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
352
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a) legyen x a 15 éves fiúk száma
y pedig a 14 éves fiúk száma
x+y=10
15*x+14*y=146
Ez egy egyenletrendszer, a x+y=10 egyenletből fejezzük ki pl. y-t! y=10-x
helyettesítsünk be a másik egyenletbe:
15*x+14*(10-x)=146
15x+140-14x=146
x+140=146
x=6
visszahelyettesítve: y=10-6=4
tehát: 6 15 éves volt, 4 14 éves.

b)
x hetedikes
4*x a nyolcadikos
ötödikes + hatodikos: 4x
összesen: 4x+4x+x= 9x
a 100 és a 110 között a a 108 osztható 9-cel
ezért
9x=108
x=12
ennek négyszerese, avagy 48 nyolcadikos jelentkezett

-1