Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Új feladattípus, 9.évfolyam, hogyan kell levezetni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
398
4x-2=IxI
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ezt nem levezetni kell, hanem mint egyenletet tekintve megoldani.

Kétféleképpen is lehetséges. Az egyik grafikus módszerrel ábrázolni a szóba jöhető függvényeket és a metszéspontokat megkeresni. A másik algebrai módszerekkel oldja meg az egyenletet.

Először nézzük az algebrai módszert.
Tudjuk, hogy `abs(x)={(x,bb "ha",x,ge,0),(-x,bb "ha",x,lt,0):}`. Ez azt jelenti, hogy
kétféle utat kell bejárni. Ha `x ge 0`, akkor `4x-2=x`, amire `x=frac{2}{3}`. Ha
`x lt 0`, akkor `4x-2=-x`, azaz `x=frac{2}{5}`, ami nemnegatív és ellentmondás.
Tehát az egyenlet egyetlen ellentmondást nem tűrő megoldása az `x=frac{2}{3}`.
Ellenőrzést rád bízom.

Nézzük a grafikus utat. Az a sejtésünk, hogy a megoldást az origó környezetében
érdemes keresni. Legyen `f(x):=4x-2` illetve `g(x):=abs(x)`.Vegyünk fel egy értéktáblázatot az `x=-2, -1,0,frac{2}{3},1,2` helyeken.
`[[x,-2, -1,0,frac{2}{3},1,2],[f(x),-10,-6,-2,frac{2}{3},2,6],[g(x),2, 1,0,frac{2}{3},1,2]]`Ebből kiolvasható, hogy a két függvény grafikonja a `P(frac{2}{3}; frac{2}{3})` helyen metszi egymást. (Lásd a csatolt képet)
0