Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika geometria segítség

Főoldal » Középiskola » Matematika
716
Szerkesszünk derékszögű háromszöget, ha adott az egyik hegyesszöge és befogóinak összege!


Köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
geometria, Matematika, szerkesztés, gimi, Középiskola, 10. osztály, Gimnázium
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Ezzek megoldasaiba segitetek
-2

Indulj el visszafelé.
Rajzolj egy, a hosszabbik befogóján fekvő derékszögű háromszöget, melynek átfogója α szöget zár be a hosszabbik befogóval.
Legyen
AB = a - a hosszabbik befogó
BC = b - a rövidebb befogó
AC = c - az átfogó
α - a háromszög egyik (itt kisebbik) hegyesszöge

Körzőnyílásba fogod a BC = b oldalt és a B pontból ráméred az AB = a szakasz egyenesére az A ponttal ellentétes irányban. Az így kapott pont legyen B'. Az AB' szakasz legyen L, amelynek a hossza így L = a + b, a feladatban megadott hossz.
Ennyi segítséggel el tudod dönteni, miképp jelölhető ki a C pont az AC átfogó egyenesén?


1