Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika házi

Főoldal » Általános iskola » Matematika
697
Anna, Bea es Cili elmentek almát szedni. Mindenkinek saját kosara volt. Amikor végeztek, Anna belenézett a többiek kosarába és ezt mondta:
"Ha Bea elvesz tőlem annyi almát, amennyi mar a kosárban van, majd Cili elvesz Beától szintén annyit, amennyi már a kosárban van, végezetül en is elveszek Cilitől annyi almát, amennyi a kosaramban maradt, akkor a végén mindannyiunknak ugyanannyi almája lesz."
Mennyi volt az eredeti alma mennyiség a kosarakban,ha eggyütt összesen 48 almájuk volt és a csere után mindenkinek 16 almája lett a kosárban?

Annának hány alma volt a kosarában?
Beáta kosarában hány alma volt?
Cili kosarában hány alma volt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Annának, Beának és Cilinek eredetileg `a, b` illetve `c` darab almája volt.
Együtt: `a+b+c=48`

Anna ezt mondta:
"Ha Bea elvesz tőlem annyi almát, amennyi mar a kosárban van"
akkor Annánál lesz `a-b` alma, Beánál `2b` alma.
"majd Cili elvesz Beától szintén annyit, amennyi már a kosárban van"
akkor Cilinek lesz `2c` almája, Beának pedig `2b-c`
"végezetül en is elveszek Cilitől annyi almát, amennyi a kosaramban maradt"
akkor Cilinek lesz `2c-(a-b)`, Annának meg `2(a-b)`

Akkor mindenkinek 16 almája lesz:
Cilinek `2c=16` vagyis `c=8`
Beának `2b-c=16`, vagyis ... folytasd, kijön `b`.
Annának `2(a-b)=16`, vagyis ... kijön `a` is.
0