Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Logaritmus

Főoldal » Középiskola » Matematika
536
16-os alapú log X = -1/2
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A `log_(16)x` kifejezés arra a kérdésre ad választ, hogy "Melyik az a kitevő, amire a 16-ot emelve `x`-et kapok?". Mivel tudjuk, hogy ennek a kifejezésének az értéke `-frac(1)(2)`, ez az iménti kérdésre a válasz, tehát ha a 16-ot a `-frac(1)(2)` kitevőre emelem, `x`-et kapok. Innen már egyszerű:

`x=16^{-frac(1)(2)}=frac(1)(16^{frac(1)(2)})=frac(1)(sqrt(16))=frac(1)(4)`
0