Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Középiskola » Matematika
540
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A skaláris szorzatot így kell csinálni:
Ha az egyik vektor hossza `|vec a|=a`, a másiké `|vec b|=b`, közöttük a szög `α`,
Akkor `vec a·vec b=a·b·cos\ α`
Ha a két vektor azonos irányú, vagyis a szög 0°, akkor `cos\ 0=1`, vagyis a skalárszorzat `ab` lesz.
Ha viszont a két vektor merőleges, akkor (mivel `cos\ 90°=0`) a szorzatuk nulla!!
Ha pedig pont ellentétes irányba mutatnak (`cos\ 180°=-1`), akkor szorzatuk `-ab`

Ezért a 3263-ra a válasz az, hogy a legnagyobb lehetséges érték akkor van, ha azonos irányúak, akkor 12·7. Ha pedig ellentétes irányúak, akkor -12·7 a legkisebb.

3262)
a) Megismétlem: `veca·vecb=a·b·cos\ α`
Tudod `b`-t, és tudod (vagy számológéppel kiszámolod), hogy `cos\ 30°=sqrt3/2`.
`4·a·sqrt3/2=18·sqrt3`
Ebből `a` kijön!

Hasonlóan csináld meg a többit is. Megy ugye?
Ha elakadsz, szólj.
0